Gegants de Sabadell

Escut Gegants de Sabadell

Els Gegants de Sabadell que estan formats per Els avis, el Roger i l’Elisenda, el Vicentó i en Feliu i la Salut.

Els primers en aparèixer són Els avis. Estrenats per la Festa Major de Sabadell el 1929. Originàriament els dos tenien cabell natural i anaven vestits dels reis catòlics, però durant la república se’ls va haver de  treure les corones i cap als anys 50 es va substituir el bust antic de l’Avi per un bust amb barba i cabell de cartró pedra. 

L’any 1956 es van estrenar el Roger i l’Elisenda. En Roger simbolitza l’heroi i la defensa del dret. L’Elisenda simbolitza la bellesa i la gràcia, i a la mà dreta porta una almorratxa per portar perfums..

El Vicentó va néixer l’any 1959 i és fill d’en Roger i l’Elisenda. Va ser pagat per un mecenes per a la Festa Major de la Creu Alta, però després va ser cedit als gegants de la ciutat. Any rere any, és l’encarregat de despertar els gegants de la Ciutat per la Festa Major de Sabadell.

Per últim tenim en Feliu i la Salut, estrenats l’any 1969. Simbolitzen l’hereu i la pubilla. Porten els noms dels patrons de Sabadell. Els dos van amb els vestits tradicionals catalans. Originàriament, el Feliu no duia barret de copa però l’any 1987 ,amb el canvi de vestits, se n’hi va posar fruit d’una confusió amb les fotos antigues d’uns gegants llogats.

Entitat: Gegants i Capgrossos de Sabadell