Galejadors de Sabadell

Escut Galejadors de Sabadell

Els primers en sortir són els Galejadors de Sabadell. Aquests estan formats per dues entitats, la colla dels Federins i la colla de trabucaires de Gràcia. La unió de les dues colles s’ha fet exclusivament pel Seguici Festiu de Sabadell.

La Colla de Federins va ser creada oficialment el 2016 i neix amb dos bàndols, els federals-isabelins i els carlins, inspirats en la tercera carlinada. D’aquí el nom de Federins. Això els permet poder recrear els enfrontaments que es varen produir, tant a Terrassa, com pels burots a Sabadell que feien la funció de recaptació en el límit entre l’antic poble de Sant Pere i Sabadell.

Els trabucaires de Gràcia, neixen amb una imatge que té més a veure amb els trabucaires de la Catalunya industrial, aquells que existiren al voltant de la indústria tèxtil que es remunta al s. XVI, quan es crearen i s’organitzaren els primers gremis. L’origen de la colla es remunta a quatre trabucs que un dia de l’any 1986 va comprar l’Associació de veïns de Gràcia de Sabadell amb la intenció de crear noves activitats al barri.

I com no podia ser de cap altra manera, els Galejadors de Sabadell ens faran una galejada, és a dir, faran gala.

Tapeu-vos les orelles i obriu una mica la boca per poder donar la benvinguda als Galejadors de Sabadell que ens faran la gala amb els seus trabucs.

Entitats: Trabucaires de Gràcia – Colla Antiga de Sabadell i Federins de la Creu Alta